Nico Pauly, Administration &Tutor
email: info@mnt-nr.com

 

 NR-workshop : Zenuwreflexologie introductie workshop (Kontich)

Pijn wordt opgewekt en verwerkt in en door het zenuwstelsel. Geen zenuwstelsel = geen pijn.

In de zenuwreflexologie (NR) wordt gebruik gemaakt van zenuwreflexpunten op de voet waardoor op alle onderdelen van het zenuwstelsel kan ingewerkt worden. In de aansluitende opleiding Manuele Neurotherapie (MNT) worden de NR-technieken gecombineerd met manuele technieken op het lichaam die ook allen gericht zijn op modulatie van het zenuwstelsel.

Die technieken worden ingebed in een klinisch redeneringspatroon die de wetten van de pijnfysiologie  op wetenschappelijke basis respecteert.

Twee basis-uitganspunten zijn voor de zenuwreflexologie van cruciaal belang.

Het eerste uitgangspunt is inzicht verkrijgen in het zenuwstelsel volgens de vier pijlers van de pijn. 

?  Het eerste onderdeel is het somatisch zenuwstelsel. Zeg maar het zenuwstelsel dat we allemaal nodig hebben voor onze motoriek van spieren, gewrichten, pezen, kapsels, bindweefsel, enz.

? Het tweede onderdeel is het autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel kun je verdelen in het sympathische deel, het zenuwstelsel dat ons tot actie aanzet en het parasympatisch deel voor rust, herstel en opbouw van lichaamsfuncties. I

? In het centrale zenuwstelsel komen de somatische en autonome acties samen en wordt de pijn gevormd.

?  Het klinkt u vast niet vreemd in de oren dat pijn mede gekleurd wordt door onze emoties, ervaring, beleving en zintuigen.


Een tweede uitgangspunt is de onderlinge samenhang en samenwerking tussen verschillende structuren. De anatomische en fysiologische context wordt hier in onderlinge samenhang bekeken en geanalyseerd. Spieren, organen, bindweefselstructuren en zenuwen liggen tegen en bij elkaar en kunnen onderling verstoringen geven. Dergelijke verstoringen kunnen systemen langdurig uit balans brengen.


In deze workshop komen volgende aspecten aan bod.

1. Introductie in de pijnfysiologie

2. Uitleg over het zenuwreflexologie-concept.

3. Hoe werkt een zenuwreflexpunt en wat mag je er van verwachten?

4. Het aanleren van enkele interessante zenuwreflexpunten in de praktijk om te gebruiken bij nekklachten.

5. Wat is Manuele Neurotherapie?

6. Een demonstratie van een totaalbehandeling.


De spreker

Nico Pauly

Kinesitherapeut, Othopedisch Manueel Therapuet, Manuele Neurotherapeut.

Lid van IASP (International Association for the Study of Pain)

Nico Pauly startte als zelfstandige kinesitherapeut in 1973. Heel snel ontdekte hij  de tekortkomingen van de kinesitherapie, vooral bij de behandeling van chronische pijnen.

Al vanaf zijn studies had hij een grote belangstelling voor de functies van het zenuwstelsel.

Eerst volgde hij een postgraduaat opleiding voor Orthopedische Manuele Therapie om zich te perfectioneren in de musculoskeletale disfuncties. Maar hij bleef zoeken naar betere technieken die de rol van het zenuwstelsel in pijn meer centraal stelde.

Hij studeerde voetreflexologie aan het instituut van Hanne Marquardt en later Zenuwreflexologie en Manuele Neurotherapie bij Walter Froneberg in Duitsland. Hij ervaarde de kracht van deze technieken om in te spelen op het zenuwstelsel in chronische pijn.

In zijn verdere opleidingen concentreerde hij zich op het begrijpen van de pathofysiologie van de pijn door middel van literatuur, boeken en congressen van de IASP. Dit vulde hij aan met praktische en theoretische seminars over modulaties van het zenuwstelsel bij David Butler en Lorimer Moseley (Australië).

Op basis van deze kennis ontwikkelde hij een eigen pijnklinisch redeneringsconcept. Dit werd het uitgangspunt voor de MNT-NR opleidingen in het kader van MNT-NR International. Deze vereniging richtte hij op samen met twee andere senior tutors: Griet Rondel en Norbert Gosch met als doel de MNT-NR op een gedegen wetenschappelijke basis uit te dragen en te onderwijzen.

Sinds 1986 is Nico Pauly actief als docent in diverse naschoolse opleidingen in binnen- en buitenland.


 

Extra information concerning this seminar:

Date of commencement:17-09-2017
 
Location:De Jachthoorn-Kontich
Doornstraat 1
2550 Kontich
 
Tutor(s):Nico Pauly

Link to subscribe for this seminar: http://www.nvbreflexologen.be/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=254